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Maison méditerranéenne des sciences de l'homme
Centre Camille Jullian
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France
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Roman Amphora Contents : Reflecting on the Maritime Trade of Foodstuffs in Antiquity.

Darío Bernal-Casasola, Michel Bonifay, Alessandra Pecci et Victoria Leitch (éds.)

Roman Amphora Contents : Reflecting on the Maritime Trade of Foodstuffs in Antiquity. Proceedings of the Roman Amphora Contents International Interactive Conference (RACIIC) (Cadiz, 5-7 October 2015), edited by Darío Bernal-Casasola, Michel Bonifay, Alessandra Pecci and Victoria Leitch. Oxford, 2021 (Roman and Late Antique Mediterranean Pottery 17). 512p., 175 figures (colour throughout). Available both in printed and e-versions. Printed ISBN 9781803270623. Epublication ISBN 9781803270630.

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Présentation

 
Le volume 17 de la collection Roman and Late Antique Mediterrranean Pottery (Archaeopress) : Roman Amphora Contents : Reflecting on the Maritime Trade of Foodstuffs in Antiquity est consacré aux actes du congrès international RACIIC (Roman Amphora Contents International Interactive Conference), tenu à Cadix en 2015 en l’honneur de l’éminent amphorologue espagnol Miguel Beltrán Lloris. L’objectif était de réfléchir à l’état actuel des connaissances sur les paléocontenus des amphores romaines. Avec plus de 30 spécialistes de différents pays, le texte examine quatre thèmes de manière diachronique tout au long de la période romaine jusqu’au VIIe siècle, avec quelques aperçus sur l’époque préromaine : 1) les relations entre les amphores et leur contenu, dans une perspective interdisciplinaire (des tituli picti à l’archéologie subaquatique, en passant par les problèmes de réutilisation) ; 2) l’état actuel des connaissances concernant les approches archéométriques (notamment l’analyse des résidus organiques) ; 3) des synthèses au niveau régional / provincial (de la Lusitanie à l’Égypte) ; et 4) des études de cas récentes, de Corinthe, Pompéi et Arles au Fretum Gaditanum, qui permettent d’illustrer des approches différentes et combinées, nécessairement interdisciplinaires (archéologiques, archéobotaniques, archéozoologiques, épigraphiques, palynologiques ou biomoléculaires), afin d’avancer dans ce thème transversal et sa signification pour l’histoire économique et le trafic maritime du monde antique.

Ce volume, édité par Darío Bernal-Casasola (Université de Cadix), Michel Bonifay (CCJ), Alessandra Pecci (Université de Barcelone) et Victoria Leitch (Université de Durham/collaboratrice associée CCJ), contient plusieurs articles signés par des membres du laboratoire : Emmanuel Botte, Marie-Brigitte Carre, Franca Cibecchini, Fabienne Olmer, Myriam Sternberg et André Tchernia.
 

Sommaire

 
Preface

Miguel Beltrán Lloris : Ánforas romanas y contenidos. Notas historiográficas

Historical and archaeological indicators
Stefanie Martin‑Kilcher and André Tchernia : Amphorae : typology and contents
Franca Cibecchini : Shipwrecks, amphorae and contents
Enrique García Vargas : Amphora contents as commodities : the structure and function of tituli picti in the western Mediterranean in the 1st century AD
Jean-Luc Fournet : How late antique dipinti contribute to a better knowledge of amphora contents
J. Theodore Peña : The reuse of transport amphorae as packaging containers in the Roman world : an overview

Archaeometric indicators : generalities and case studies
Nicolas Garnier : Amphorae and residue analysis : theorical considerations
Nicolas Garnier and Alessandra Pecci : Amphorae and residue analysis : content of amphorae and organic coatings
Hitomi Fujii, Carole Mathe, Fabienne Olmer and Cathy Vieillescazes : GC-MS analysis of pitch from Roman amphorae from Cosa in Etruria (Italy)
Florinda Notarstefano and Mariateresa Lettieri : Residue analysis by GC-MS and FT-IR Spectroscopy on Roman amphorae from the archaeological site ‘Nuovo Mercato Testaccio’ (Rome)
Nicolas Garnier and Gloria Olcese : The contents of ancient Graeco-Italic amphorae. First analyses on the amphorae of the Filicudi F and Secca di Capistello wrecks (Aeolian Islands, Sicily)
Silvia Polla, Andreas Springer, Birte Gruber, Petra Tušlová and Barbora Weissová : Inland trade and consumption in context. A case study on the organic residue analysis of transport amphorae from the Balkan Peninsula (Yambol District, South-eastern Bulgaria)
Marshall Woodworth and Paul Reynolds : The Beirut amphora : residue analysis and contents
Álvaro Rodríguez-Alcántara, Ana Roldán-Gómez, Enrique García Vargas, Darío Bernal-Casasola
and Víctor Manuel Palacios-Macías : Making Garum. Experimental archaeology methods

Regional and provincial syntheses
West
Inês Vaz Pinto, Rui Morais, Carlos Fabião, César Oliveira and Sónia Gabriel : Lusitanian Amphora Contents
Ramón Járrega Domínguez and Albert Ribera i Lacomba : The Iberian and Roman amphorae of Hispania Citerior
Darío Bernal-Casasola, Enrique García Vargas, Antonio M. Sáez Romero and Horacio González Cesteros : Amphora contents in Baetica : from the Punic tradition to Late Roman times
Piero Berni and Emmanuel Botte : Tituli picti on Spanish amphorae
Fanette Laubenheimer : The contents of amphorae produced in Gaul in the Imperial period
Simonetta Menchelli : Italian and Sicilian amphorae and their contents : a general overview
Marie Brigitte Carre and Stefania Pesavento Mattioli : The content of amphorae from Adriatic Italy
Michel Bonifay : African amphora contents : an update
Jihen Nacef† : Amphorae from the Byzacene coast : what did they contain ?
East
Paul Reynolds : The oil supply in the Roman East : identifying modes of production, containers and contents in the eastern Empire
Andrei Opaiţ : Feeding the Lower Danube and Pontic areas with local wine and fish products
(1st century BC‑3rd century AD)
Tamás Bezeczky† : Ephesus wines
Delphine Dixneuf : Egyptian amphorae from the Hellenistic to the Late Roman periods

Case studies : From the West to the East
Max Luaces : The contents of amphora type T-7.4.3.3 (former type Mañá C2b) : ancient problematic and new research perspectives
Alejandro Quevedo, Myriam Sternberg and Juan de Dios Hernández García : The fish-salting production centre of Águilas : late-Roman amphora content analysis
Gaël Piquès, Núria Rovira, Margaux Tillier, Franca Cibecchini, David Djaoui and Carlos De Juan : New data, new questions on the paleo-contents studies of Roman jars and amphorae in underwater contexts : salsamenta, garum, lymphatum and other fish products
Darío Bernal-Casasola, Daniela Cottica, Ricard Marlasca, Carmen Gloria Rodríguez Santana
and Enrique García Vargas : Dressel 21-22 Italic amphorae for fish : the archaeozoological confirmation from the garum shop at Pompeii
Ignazio Sanna, Laura Soro and Cristina Nervi : Amphorae with residues from Southern Sardinia (Cagliari and Nora)
George Koutsouflakis : ‘De profundis’ : three amphorae of unorthodox contents retrieved from the Aegean Sea
Antonio M. Sáez Romero and Tatiana Theodoropoulou : Salting and consuming fish in the Classical Mediterranean. A review of the archaeological evidence from the Punic Amphora Building (Corinth, Greece)

Conclusion